Kook Koemelkvrij!
vers fruit groenten

Wat kan ik eten; welke levensmiddelen zijn koemelkvrij?

Welke levensmiddelen zijn koemelkvrij? Als je koemelkvrij (lactosevrij) gaat eten betekent het dat je het een en ander aan je dieet moet veranderen. In een andere blog hebben we uitgelegd hoe je etiketten van levensmiddelen kunt lezen. Hier onder beschrijven we welke levensmiddelen juist wel of geen melkeiwit of lactose bevatten.

Welke producten bevatten lactose?

De volgende producten bevatten altijd lactose: (chocolade)melk, karnemelk, yoghurt, kwark, vla, pap, pudding, roomijs, (smeer)kaas en roomboter.


Welke producten bevatten melk?

Melkproducten van de koe zoals melk, karnemelk, yoghurt, kwark, kaas en roomboter inclusief alle producten waar deze ingrediënten in worden verwerkt. Melk chocolade en witte chocolade bevatten ook altijd melkeiwitten.

In Nederland hebben we het bijna altijd over koemelk als we over “melk” praten. Je ziet dat lactose en “melk” in dezelfde producten voorkomt. Voor het gemak praat ik op deze website over “koemelkvrij”. Alle recepten zijn geschikt voor mensen met een koemelkallergie en een lactose-intolerantie.

Welke levensmiddelen bevatten soms melkeiwit (lactose)?

Aan veel kant-en-klare producten wordt in Nederland helaas regelmatig melk toegevoegd. Je moet van de volgende producten de etiketten zeker goed controleren:

  • vleeswaren als ze gekookt zijn of gebakken (in boter) zijn en eventueel kruiden bevatten (denk aan gekookt ham, boterhamworst, gebraden gehakt, leverpastei).
  • gegrilde of gerookte vleeswaren (alleen met peper en zout gekruid) bevatten zelden koemelk; denk dan aan naturel rosbief, rookvlees, rauwe ham.
  • brood bevat in Nederland vaak melk. In veel broden wordt broodverbeteraar gebruikt om het brood langer houdbaar te maken. Broodverbeteraar is vaak op melk-basis, waardoor het niet meer geschikt is bij koemelkallergie. Sommige bakkers gebruiken gelukkig ook water als basis voor broodverbeteraar. Stokbrood en ciabatta bevatten geen broodverbeteraar maar alleen gist, water en bloem en zijn bijna altijd goed!
  • biscuits, koekjes, gebak, taart, snoep bevatten heel vaak melkeiwitten; lees de etiketten goed.
  • fris/weidranken bevatten heel vaak melkeiwitten.
  • zoutjes met melk, zoals kaaskoekjes en sommige gekruide zoutjes en chips.
  • soep uit blik of een pakje, bouillontabletten, opkikkertjes, juspoeder, kant-en-klare sauzen, ovengerechten, pizza’s, aardappelpuree.
  • zakjes met kant-en-klare kruiden voor nasi, bami, Griekse ovenschotels en wat al niet meer.
  • paneermeel bevat vaak melk dus pas op met gepaneerde schnitzels, vis, kroketten, bitterballen etc.
  • groenten a la crème.
  • aardappelkroketten, -bolletjes, frietjes met kruiden.
  • sauzen zoals mayonaise, fritessaus, slasaus; koop altijd volle mayonaise (niet op yoghurt basis).
  • ijs (zelfs sorbetijs bevat soms melkeiwit in Nederland).
  • cake-, pannenkoek-, poffertjes- en taartmixen.
  • vegetarische vleesvervangers.

Welke levensmiddelen zijn altijd koemelkvrij?

Kort samengevat kun je alles eten (behalve melkproducten natuurlijk) wat lekker vers en ongekruid is. Dus verse groenten en fruit en eerlijk vlees/vis zonder kruidenmixen zijn altijd levensmiddelen die koemelkvrij zijn. Verder kun je vervangende producten gebruiken die op plantaardige basis zijn, zoals plantaardige margarine, sojamelk, rijstroom, soja yoghurt, etc.

Op onze website vind je genoeg recepten om met eerlijke, verse ingrediënten de lekkerste gerechten te maken; echte soepen en hoofdgerechten zonder kant-en-klare-zakjes. En we hebben een heleboel lekkere recepten voor koekjes, taarten en andere zoetigheden. Met deze recepten vindt niemand het erg om koemelkvrij te moeten eten.