Licht gebonden ossenstaartsoep met Madeira
Koemelkvrije ossenstaartsoep met een scheutje Madeira. Hoe lekker kan het wel niet zijn!! Mijn broer en ik kozen ossenstaartsoep met Madeira altijd voor onze verjaardagen. En ossenstaartsoep stond bij ons met regelmaat op het Kerstmenu als verfijnd soepje vooraf.
Vraag je slager om goede ossenstaart en ga aan de slag met dit beproefde familierecept. Bak de ossenstaartknorretjes eerst bruin met rookspekjes er bij. Hier door wordt de soep mooi bruin van kleur en smaakvol. Ook de groentes geven een hoop smaak af tijdens het trekken van de bouillon.
Je kunt de soep licht binden met bloem en margarine. Laat deze stap achterwege als je van heldere bouillon houdt. Maak de soep altijd af met peper, zout, peterselie en een scheutje Madeira! Ik weet zeker dat dit pannetje soep zo op is.
Ingrediënten
- 3 ossenstaartknorretjes
- 1 rode ui
- 1 stengel bleekselderij
- 1 winterwortel
- 15 peperkorrels
- 200 gram rookspekjes
- 1 bouillontablet of bouquet garni
- 1,5 liter water
- Scheutje zonnebloemolie
- 15 gram plantaardige margarine
- 15 gram bloem
- Peper, zout, peterselie
- Madeira
Instructies
- Spoel de ossenstaart af en dep hem goed droog met keukenpapier.
- Bak de ossenstaart aan in olie gedurende ca. 3 minuten.
- Voeg het rookspek toe als de ossenstaart aan alle kanten bruin is gebakken.
- Laat het spek ca. 3 minuten meebakken.
- Voeg de fijn gesneden ui, wortel en bleekselderij toe.
- Voeg water, bouillontablet (of bouquet garni) en peperkorrels toe.
- Laat de bouillon ca. 4 uur op een zacht pitje trekken.
- Prik met een vork in het vlees; de bouillon is goed als het vlees gaar is.
- Giet de bouillon door een zeef over in een andere pan.
- Pluk het vlees van de knorretjes, en snij het fijn.
- De groenten en kruiden gooi je weg; die hebben hun smaak afgegeven aan de bouillon.
- Laat de bouillon even staan (als je tijd hebt een nacht in de koelkast) en schep het vet er af.
- Laat de margarine smelten in een andere pan, voeg de bloem toe en roer op zacht vuur tot een geheel.
- Voeg beetje bij beetje de bouillon toe, onder voortdurend roeren.
- Voeg het fijn gesneden vlees toe en laat de soep goed warm worden.
- Maak op smaak met peper, zout, peterselie en een scheutje madeira.